Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Αμβροσιάδου:«Ο δρόμος για την επιτυχία απαιτεί όραμα και τεχνογνωσία»

ΕΛ. ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ /ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο 50 ισχυρών γυναικών στη διαχείριση hedge funds για το 2010 και το 2011, ενώ το όνομά της «φιγουράρισε» και στη λίστα των Financial News με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες της οικονομίας στην Ευρώπη από το 2007 έως το 2009.
Για τη διεθνώς καταξιωμένη επιχειρηματία Ελενα Αμβροσιάδου η επιτυχία αποτελεί μονόδρομο, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από τις εύστοχες επαγγελματικές κινήσεις που την κρατούν έως σήμερα στην κορυφή. Στη διαδρομή αυτή πάντως δεν ξεχνά τους ανθρώπους και τις πραγματικές ανάγκες μιας κοινωνίας που ασφυκτιά...
Με ένα μυαλό που σίγουρα θα ζήλευαν πολλοί, η κ. Αμβροσιάδου, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του IKOS, μιας από τις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές εταιρίες αντισταθμιστικών κεφαλαίων με έδρα την Κύπρο, θεωρείται πρωτοπόρος στο χρηματοοικονομικό τομέα κατέχοντας την 4η θέση στα μεγαλύτερα 100 hedge funds παγκοσμίως.
Οι «Μαγεμένες»
Το όνομά της ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή την πρωτοβουλία που ανέλαβε για τη χρηματοδότηση της επιστροφής των αντιγράφων και των εκμαγείων των «Μαγεμένων», των τεσσάρων αμφίπλευρων αγαλμάτων που εκλάπησαν το 1864 από τη Θεσσαλονίκη για να φυγαδευτούν στη Γαλλία και σήμερα βρίσκονται στο Λούβρο. Προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των «Καρυάτιδων» της Θεσσαλονίκης εντός του 2012 καταβλήθηκαν και από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης, οι οποίες ωστόσο έπεσαν στο κενό. Το ποσό τελικά των 180.000 ευρώ θα διαθέσει εξ ολοκλήρου η Θεσσαλονικιά επιχειρηματίας βάζοντας με τον τρόπο αυτόν τους τίτλους τέλους σε μια πολυετή περιπέτεια.
Πόλος έλξης
«Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι για μένα πολύ σπουδαίο. Αγαπώ την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, εκεί που ο πατέρας μου με έμαθε να ψωνίζω και να αγαπώ την πολυποίκιλη δραστηριότητα και ζωντάνια της αγοράς, από τα μπαχαρικά μέχρι τους ξηρούς καρπούς και από τα καφεκοπτεία που μοσχοβολούσαν μέχρι τη λαχαναγορά και τα λουλουδάδικα, σημάδια της διαχρονικής ζωντάνιας της πόλης ανά τους αιώνες, όπως σημάδι της πόλης μας είναι και οι «Μαγεμένες». Πιστεύω ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης, γιατί θα μεταδίδουν αυτήν τη φλόγα και την αγάπη για ζωή σε όλους τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης», αναφέρει η κ. Αμβροσιάδου.
Με καινοτόμες ιδέες
«Ο δρόμος για την επιτυχία απαιτεί όραμα, σωστές δομές, σχεδιασμό και μεθοδική εργασία και τεχνογνωσία. Ο,τι έκανα στην καριέρα μου φρόντιζα να εμφορείται από καινοτομικές ιδέες και πάντα να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα», δηλώνει στον «ΑτΚ» η κ. Αμβροσιάδου, επισημαίνοντας ότι οι πραγματικοί επιχειρηματίες είναι αυτοί που ξεχωρίζουν σε καταστάσεις κρίσης. «Πολλές φορές μια επιχείρηση στο ξεκίνημά της φτάνει στο χείλος του γκρεμού, εκεί ξεχωρίζουν οι πραγματικοί επιχειρηματίες, πώς αντιμετωπίζουν τις κρίσεις και τις αντιξοότητες. Μια επιχείρηση είναι ένα πεδίο αλλαγών εξέλιξης και κρίσεων που συνεχώς μεταλλάσσονται και δοκιμάζουν τις ικανότητες του επιχειρηματία στον ύψιστο βαθμό, η συνέχεια και η επιμονή οδηγούν τον επιχειρηματία σε επιτυχία», δηλώνει η κ. Αμβροσιάδου.
«Φιλανθρωπία δεν είναι μόνον τα χρήματα...»
Η Ελενα Αμβροσιάδου έχει επιδείξει πλούσια φιλανθρωπική δράση, υποστηρίζοντας σε μόνιμη βάση την ARK (Absolute Return for Kids) - μόνο φέτος χρηματοδότησε με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ διάφορες δράσεις μέσω του ιδρύματος για παιδιά σε όλο τον κόσμο-, την Oxford Philomusica Orchestra, τον Ερυθρό Σταυρό, την Αντικαρκινική Εταιρεία στην Κύπρο, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, ενώ κάλυψε οικονομικά την αποστολή των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην Αϊτή, όπου και πέτυχαν τον απεγκλωβισμό ενός 24χρονου που ήταν θαμμένος επί 11 ημέρες στα χαλάσματα. Οσο για την άποψή της περί φιλανθρωπίας, η απάντησή της είναι σαφής.
«Φιλανθρωπία δεν είναι μόνον τα χρήματα. Είναι ο χρόνος και η προσπάθεια ενός ανθρώπου να συμβάλει σε κάτι και να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να δραστηριοποιηθεί o κάθε πολίτης στην Ελλάδα. Εμείς οι Ελληνες δίνουμε μεγαλύτερο χρόνο στην πολιτική παρά στη βελτίωση των συνθηκών και νομίζουμε ότι μέσα από την πολιτική θα βρεθούν λύσεις, ενώ μέσα από το συνάνθρωπό μας μπορούν να βρεθούν λύσεις και να τα κάνουμε όλα καλύτερα. Αυτό είναι το μήνυμα της φιλανθρωπίας», σχολιάζει η κ. Αμβροσιάδου.
Συλλογική δράση
«Πολλοί φιλάνθρωποι επιτελούν το έργο τους αφανώς. Υποστηρίζουν κάθε χρόνο τις προσπάθειες των συμπολιτών τους στην υγεία, στη στέγαση, στην εκπαίδευση και στην καταπολέμηση της πείνας. Τελευταία θεωρείται «στίγμα» η προβολή του φιλανθρωπικού έργου των ατόμων. Ο λόγος είναι ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του να κάνει τη διαφορά. Η συμμετοχή σε ομάδες και ιδρύματα κάνει τη διαφορά στη φιλανθρωπία. Φυσικά πάντα υπάρχουν ηγέτες - πρωτοστατούντες στη φιλανθρωπική προσπάθεια, όπως σε κάθε ανθρώπινη δράση, τις επιχειρήσεις, την πολιτική», λέει στον «ΑτΚ».
«Το μόνο κίνητρο για καθέναν σαν και μένα που συμβάλλουμε σε πολλές σημαντικές προσπάθειες στη χώρα μας και στον κόσμο όλο, να δημοσιοποιείται η δράση μας είναι αν μπορέσουμε να παρακινήσουμε και άλλους να δράσουν φιλανθρωπικά και μόνο τότε είμαι πρόθυμη να επικοινωνήσω. Βλέπω πάντως αξιέπαινες πρωτοβουλίες στην Αθήνα από τα media για τους πτωχούς, στη Θεσσαλονίκη μια παιδική φίλη δημοσιογράφος μου μίλησε για αξιέπαινες πρωτοβουλίες από τους ''Γιατρούς Χωρίς Σύνορα". Στις δύσκολες στιγμές η φιλανθρωπία και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι η εγγύηση επιβίωσης και κοινωνικής συνοχής. Είμαι βέβαιη ότι όλες αυτές οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες θα κάνουν τη διαφορά σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο», προσθέτει.
Αλλαγή νοοτροπίας
«Πιστεύω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες που θα γεννιούνται θα μεταμορφώσουν στο μέλλον τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται πόρους εις τρόπον, ώστε να αναπτύξουμε μια πιο αποτελεσματική και πιο στοργική κοινωνία. Κάθε αλλαγή νοοτροπίας έχει απρόσμενα και ευεργετικά αποτελέσματα. Η ενσωμάτωση της θετικής σκέψης σε κάθε αλλαγή μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή νοοτροπίας, την οποία όλοι πρέπει να στηρίξουμε», τονίζει.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...