Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Τοποθέτηση της Alpari για τη στάση της Γερμανίας στην αίτηση της Ισπανικής Κυβέρνησης για βοήθεια

 03 Οκτωβρίου 2012: Η Γερμανία αντιτίθεται στο ισπανικό αίτημα βοήθειας ενώ οι αποδόσεις ομολόγων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα
Ο κ. James Hughes, Chief Market Analyst της Alpari, σχολίασε σχετικά: “Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι διέψευσε χθες τους ισχυρισμούς ότι η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει πακέτο διάσωσης αυτό το Σαββατοκύριακο. Η δήλωσή του δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι ο Ραχόι δεν θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο να ζητήσει βοήθεια. Λέγεται ότι ο Ραχόι προτίθεται να καθυστερήσει μέχρι τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Οκτωβρίου, μια κίνηση που παρόμοιά της έχουμε δει και σε άλλες οικονομίες νωρίτερα στο έτος.  
Ένας άλλος λόγος για την καθυστέρηση πιστεύεται ότι είναι η γερμανική αντίσταση στο αίτημα της Ισπανίας για ένταξη σε μηχανισμό στήριξης με αποδόσεις ήδη κάτω από 6% σε δεκαετές χρέος. Παρόλο που η στάση της Γερμανίας είναι κατανοητή, δεδομένης της δημόσιας αντίθεσης στη χρηματοδότηση άλλων μηχανισμών στήριξης στην Ευρωζώνη, η περιοχή πρέπει να διατηρήσει μια σαφή στάση και να δείξει στους επενδυτές ότι λαμβάνουν την περίπτωση αυτή σοβαρά υπόψη και δεν θα επαναλάβουν προηγούμενα λάθη, δρώντας μόνο όταν πλέον θα είναι αργά. Ουσιαστικά δεν φαίνεται να αξίζει το ρίσκο του να χαθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά για να καθυστερήσει το αναπόφευκτο αίτημα για βοήθεια για μόλις μερικές εβδομάδες.
Η Ευρωζώνη έχει ήδη αποδείξει την αδυναμία της να αντιδρά σε επείγοντα προβλήματα σε πολυάριθμες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Αλλά το να διακυβεύεις την εμπιστοσύνη των επενδυτών τόσο γρήγορα μετά από την ανάκτησή της φαίνεται σαν μια μάταιη άσκηση, ειδικά όταν έχουν τόσα λίγα να κερδίσουν από αυτό. Αναμφίβολα οι επενδυτές θα αντιδρούσαν προχωρώντας γρήγορα σε πώληση του ισπανικού χρέους, ωθώντας τις αποδόσεις ακόμη ψηλότερα και οδηγώντας τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης έτσι και αλλιώς.
Οι επενδυτές περιμένουν επίσης την απόφαση του Οίκου Moodys σχετικά με την υποβάθμιση του χρέους της χώρας στην κατηγορία junk. Παραμένει ασαφές πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε αυτή την προοπτική, δεδομένου ότι το αίτημα για βοήθεια, το οποίο αναμένεται να φέρει ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις, είναι προ των πυλών. Πιθανόν να υπάρξει μια μικρή αντίδραση αλλά, όπως γίνεται πάντα, με αυτές τις κινήσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα, θα αγνοηθεί κατά κόρον.”  

Σημείωση: Το περιεχόμενο αυτού του e-mail αποτελεί προσωπική άποψη και δεν πρέπει να λήφθεί ή να παρερμηνευθεί ως επενδυτική συμβουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...