Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες στο 5ο Startup Weekend Athens


 Το 5ο Startup Weekend Athens πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 15 έως και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, στις εγκαταστάσεις του AKTO Art & Design College, συγκεντρώνοντας πάνω 150 άτομα που ανά ομάδες ανέπτυξαν συνολικά 16 επιχειρηματικές ιδέες. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft σε συνεργασία με το CoLab Workspaces και τo 123P.

Το Startup Weekend αποτελεί ένα τριήμερο εργαστήριο, στο οποίο συμμετέχουν άτομα που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν καινοτόμο επιχειρηματική δράση. Μέσα στις 54 ώρες που διαρκεί η δράση, οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια, έχοντας την καθοδήγηση επαγγελματιών με διαφορετική εξειδίκευση. Στο τέλος του τριημέρου, οι εν λόγω επιχειρηματικές προτάσεις παρουσιάζονται και αξιολογούνται με κριτήρια την καινοτομία, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη δυνατότητα εμπορικής εφαρμογής της ιδέας.

Την πρώτη θέση φέτος κατέκτησε η ομάδα FR8, η οποία παρουσίασε μια λύση για την αξιοποίηση του άδειου χώρου των φορτηγών που μεταφέρουν φορτία εντός Ελλάδας. Η υλοποίηση περιλαμβάνει μια διαδικτυακή πλατφόρμα, καθώς και μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, μέσω των οποίων οι πελάτες που έχουν φορτία προς μεταφορά θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μεταφορείς που καλύπτουν τις ανάγκες τους. Τη δεύτερη θέση κέρδισε η ομάδα Zombies vs. Robots με το Zombot, ένα παιχνίδι για κινητά τηλέφωνα, το οποίο συνδυάζει στοιχεία πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας. Οι παίκτες επιλέγουν αν θέλουν να έχουν το ρόλο “ζόμπι” “μολύνοντας” άλλους και εντάσσοντάς τους με αυτόν τον τρόπο στο παιχνίδι ή ρόλο “ρομπότ”, που πολεμούν τα ζόμπι. Την τρίτη θέση πήρε η ομάδα Matteti ένα διαδικτυακό marketplace δώρων προσαρμοσμένων για παιδιά. Αυτό το marketplace θα συλλέγει υπηρεσίες/προϊόντα από τους κατασκευαστές προτείνοντας στους πελάτες εναλλακτικές επιλογές σε προϊόντα τέτοιου είδους. Τέλος, n ιδέα ReAct Project, μια διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να εκφράζουν την άποψή τους σχετικά με συγκεκριμένες αποφάσεις ή ενέργειες πολιτικών, με δυνατότατα υποβολής προτάσεων, τιμήθηκε από την επιτροπή για το κοινωνικό χαρακτήρα της.

Ένας εκπρόσωπος από τις πρώτες 2 νικήτριες ομάδες θα ταξιδέψει στις 24-26 Απριλίου στο Άμστερνταμ για να παρακολουθήσει το Ευρωπαϊκό συνέδριο “TheNextWeb”. Τα κόστη των αεροπορικών εισιτηρίων θα καλύψει η travelplanet24, πλατινένιος χορηγός της εκδήλωσης. Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft θα εντάξει όλες τις ομάδες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Startup Weekend στο πρόγραμμα BizSpark (www.bizspark.com), το οποίο προσφέρει δωρεάν για 3 χρόνια όλα τα προϊόντα της Microsoft σε εταιρείες startup. Καθώς οι ιδέες θα περνάνε σε φάση υλοποίησης, οι ομάδες εργασίας θα μπορούν επίσης να λάβουν δωρεάν υποστήριξη σε επίπεδο τόσο υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και συμβουλευτικών υπηρεσιών και επιχειρηματικής δικτύωσης, καθώς και τη δυνατότητα φιλοξενίας τους στο Κέντρο.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία αυτή, ο κ. Φώτης Δραγανίδης, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς σημείωσε: «Το Startup Weekend λειτουργεί σαν επιταχυντής ανάπτυξης ιδεών, καλώντας και ενθαρρύνοντας τους νέους ανθρώπους να επενδύσουν στις δυνατότητές τους, αναπτύσσοντας δημιουργικές επιχειρηματικές ιδέες. Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft υποστηρίζει έμπρακτα προσπάθειες που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και προωθούν την ανάπτυξη».

Από την ομάδα FR8 o Μάριος Βλαχογιώργος δήλωσε «Το FR8 είναι μια υπηρεσία που θα εξελίξει τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain), μέσω μιας online πλατφόρμας, η οποία θα αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των αποστολέων αγαθών και των μεταφορέων, μειώνοντας σημαντικά τα παραδοσιακά υψηλά κόστη των ενδιαμέσων». Ο Δημήτρης Ανδριανόπουλος, επίσης από την ομάδα FR8 πρόσθεσε: «To Startup Weekend Athens ήταν μια πάρα πολύ δημιουργική, απαιτητική και εποικοδομητική πρόκληση που μας βοήθησε να μάθουμε πολλά τόσο για την υλοποίηση των ιδεών μας στον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και για τους ίδιους μας τους εαυτούς. Η διοργάνωση ήταν άψογα εκτελεσμένη, οι εθελοντές πολύ ενθουσιώδεις και η παρουσία των μεντόρων καταλυτική για τη διεξαγωγή ενός event που ξεπέρασε κάθε προσδοκία».

Το Startup Weekend που δημιουργήθηκε το 2007 είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και αποτελεί μέρος διεθνούς πρωτοβουλίας με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από την έμπρακτη εξάσκηση και δικτύωση ανθρώπων με διαφορετικές εμπειρίες. Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί 780 Startup Weekends σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο και έχουν δημιουργηθεί πάνω από 10.000 ομάδες.

Στην Ελλάδα, από το 2008, το Startup Weekend αποτελεί μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών που υποστηρίζονται από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Χρυσοί χορηγοί της εκδήλωσης  ήταν το Galaxy Catering, η Domino’s, τα Simply Burgers, n Nespresso, η Heineken και η Άρωμα φρέσκα μυρωδικά. Δωροθέτες της εκδήλωσης ήταν το CoLab Workspace, το 123P, το Synergy Project, το Loft2Work, n Loadin, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτήριο Άρκτος, η Workablehr, η peopleperhour, και η moosend. Υποστηρικτές ήταν η Glovo, n Start Tech Ventures, το Hellenic Startups Association το Zerofund και το designlobby.cn.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά  με το Startup Weekend Athens είναι διαθέσιμες στην ακόλουθη διαδικτυακή διεύθυνση: http://athens.startupweekend.org/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...