Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Τοποθέτηση του κ. Γιάννη Κλεώπα, Προέδρου του Alliott Group, σχετικά με τον διαχωρισμό ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού


Μεγάλη προσπάθεια γίνεται στην κατεύθυνση της αλλαγής του Φορολογικού συστήματος στην χώρα. Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να ανταποκριθεί το θεσμικό πλαίσιο, σχετικά με την φορολογία, στην σύγχρονη εποχή.

Ο όρος σύγχρονη εποχή δεν είναι κάτι αφηρημένο στο συγκεκριμένο τομέα. Σημαίνει, πως πρέπει να λάβει υπ’ όψιν όχι απλά τα νέα επαγγέλματα που εμφανίστηκαν στην αγορά, αλλά τους σύγχρονους τρόπους δραστηριότητας, επικοινωνίας και τρόπων συναλλαγής, που μέσω της τεχνολογίας είναι εφικτοί.  Ηλεκτρονικό εμπόριο με δυνατότητα ανυπαρξίας φυσικών αποθηκών, ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς προσωπικές παρεμβάσεις ή επαφές, διενέργεια εμπορικής δραστηριότητας χωρίς κατ’ ανάγκη φυσική εγκατάσταση είναι μερικά από τα, επαναστατικά για τους παλαιότερους, φυσιολογικά για τους νεώτερους, νέα δεδομένα που φέρνει η σύγχρονη εποχή.  

Στο πλαίσιο αυτό της προσαρμογής του θεσμικού φορολογικού πλαισίου στις τρέχουσες απαιτήσεις ανήκει και ο διαχωρισμός του ελεγκτικού μηχανισμού του Υπουργείου Οικονομικών από τον εισπρακτικό. Αυτό το απαραίτητο μέτρο για την επίτευξη αποτελεσμάτων με μικρό κόστος για όλους δείχνει να έχει γίνει αντιληπτό και η πραγματοποίηση του πιθανότατα δεν θα αργήσει.

Στην επιτυχία θα συμβάλει και η εμπειρία που σταδιακά θα αποκτηθεί από τα στελέχη της διοίκησης, αφού η αποκλειστική τους ενασχόληση με ζητήματα εισπρακτικά θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού και θα βοηθήσει στην ορθότερη προσέγγιση οργανωτικά των ζητημάτων αυτών.  Ασφαλώς, πρέπει να προηγηθεί και η κατάρτιση των στελεχών αυτών μέσα από σχετική εκπαίδευση.

Οι διοικητικές και διαχειριστικές ρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την επιτυχία του μέτρου. Δεν αρκεί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου απλά και μόνο η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής των φόρων ή η εξόφληση τους μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Η έμπρακτη επιβράβευση των φορολογουμένων, αναγνωρίζοντας την προϊστορία τους στην συνέπεια ως προς τις υποχρεώσεις τους, μαζί με τον εξορθολογισμό του ύψους των ποινών και προστίμων πιστεύω θα βοηθήσει σε εξαιρετικό βαθμό προς την κατεύθυνση αυτή.

Για να υπάρξει όμως επιτυχία χρειάζεται χρόνος, που όμως είναι απαραίτητος να δοθεί ώστε μετά από 2-3 χρόνια να υπάρξει κάτι πραγματικά σύγχρονο φορολογικό σύστημα από το οποίο θα ωφεληθεί ολόκληρη η κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...