Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Τα μυστικά των HR Metrics από το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece

ALBA Graduate Business School
ALBA Graduate Business School (Photo credit: Wikipedia)

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση «HR Metrics: Πολύτιμος Σύμμαχος στη Λήψη Αποφάσεων» του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013. Ήταν το επιστέγασμα της πρώτης μεγάλης κλίμακας δράσης προβολής των HR Metrics στην ελληνική αγορά και «παρακίνησης» των ελληνικών επιχειρήσεων στη χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων – μία πρωτοβουλία του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece με την υποστήριξη της Eurobank Business Services.

Περισσότεροι από 130 HR Managers γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο του ALBA για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, η οποία εστιάστηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ALBA για τη χρήση των Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού (HR Metrics) στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε από τη Δρ. Ολγα Επιτροπάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, κάτοχο της επώνυμης ακαδημαϊκής έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στη Διοίκηση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού. Πλαισιώθηκε με συμβουλές – προτάσεις για τη χρήση των Δεικτών στο σύγχρονο ευέλικτο και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό τοπίο από το δικηγόρο κύριο Χάρη Χαιρόπουλο, εξειδικευμένο συνεργάτη της Eurobank Business Services. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση επιτυχημένων περιπτώσεων εφαρμογής συστημάτων HR Metrics σε ελληνικές επιχειρήσεις που έγινε από τις κυρίες Καίτη Χατζηαναγνώστου, Human Resources Director, Imperial Tobacco Hellas και Βιβή Γιαννακοπούλου, Compensation – Benefits & Metrics Manager, ΑΒ Βασιλόπουλος, και τον κύριο Δημήτρη Κουκουμπάνη, HR Consultant. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση πάνω στις βασικές αρχές, τις δυσκολίες αλλά και τα μικρά «μυστικά» της εφαρμογής συστημάτων HR Metrics στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη έρευνα του ALBA, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Eurobank Business Services, υπό την αιγίδα του ΣΔΑΔΕ και με χορηγό επικοινωνίας το Kariera.gr, αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης των HR Metrics στην Ελλάδα. Στην έρευνα συμμετείχαν 76 εταιρίες από τους κλάδους των υπηρεσιών (43,4%), του εμπορίου (31,6%), της βιομηχανίας (23,7%) και των κατασκευών (1,3%). Ως κύρια συμπεράσματα όσον αφορά στη χρήση των Δεικτών ΔΑΔ στις ελληνικές επιχειρήσεις προκύπτουν τα εξής: Καταρχήν είναι ξεκάθαρη η εξαιρετικά χαμηλή χρήση των δεικτών HR στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η – συντριπτική – πλειοψηφία των δεικτών συγκεντρώνει ποσοστά κάτω του 50% χρήσης. Περαιτέρω, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της χρήσης δίνουν την εικόνα μιας «αμυντικής»/ επιφανειακής χρήσης των δεικτών, η οποία επικεντρώνεται στην απλή ποσοτική παρακολούθηση των στοιχείων του ανθρώπινου δυναμικού (π.χ., προσλήψεις, εκπαίδευση, μισθός, κύκλος εργασιών, αποχωρήσεις, προφίλ εργαζομένων). Αντίθετα, περιορισμένη εμφανίζεται η χρήση των δεικτών σε πεδία που προϋποθέτουν την προηγούμενη εφαρμογή ολοκληρωμένων εταιρικών πολιτικών διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού (π.χ., απόδοση νέο-προσληφθέντων, πλάνο ανάπτυξης/ καριέρας/ διαδοχής, απόκλιση μισθών και μισθολογική μεταβολή κτλ). Ως πλέον δημοφιλείς δείκτες αναδεικνύονται οι δείκτες της κατηγορίας εκπαίδευσης – ανάπτυξης (δείκτες συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα, εκπαιδευτικού κόστους και εκπαιδευτικών ωρών). Παρά το γενικότερο συμπέρασμα της περιορισμένης χρήσης των δεικτών από τις ελληνικές επιχειρήσεις,  η εντυπωσιακή συμμετοχή στην εκδήλωση καταδεικνύει ότι έχει γίνει πλέον κατανοητό και από τους έλληνες HR Μάνατζερ ότι τα HR Metrics είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση και παρουσίαση – με βάση αδιάψευστα στοιχεία – της δουλειάς τους, αλλά και, περαιτέρω, ότι αποτελούν πολύτιμους συμβούλους για τη λήψη υπεύθυνων και «εύστοχων» αποφάσεων.

 Για περισσότερες πληροφορίες  καθώς και τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Αριστοτέλη Αλεξόπουλο, aalexopo@alba.edu.gr, 210 8964531.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...