Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΕΦ ΠΡΟΣ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά

Ο ΣΠΕΦ απέστειλε επιστολή (14-06-13) προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  με θέμα τις οικιοθελείς ανακλήσεις αιτήσεων αδειών ΡΑΕ και όρων σύνδεσης ΔΕΔΔΗΕ στα απαλλασσόμενα αδείας φωτοβολταϊκά. 

«Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να επαναφέρουμε παλαιότερη πρόταση μας περί της θέσπισης διαδικασίας οικιοθελούς από τους επενδυτές ανάκλησης ανενεργών αιτήσεων αδειών Φ/Β από ΡΑΕ και όρων σύνδεσης ΔΕΔΔΗΕ στα απαλλασσόμενα.   Συγκεκριμένα:

·         Σύμφωνα με την εκ των συνθηκών επιβεβλημένη Υ.Α.Π.Ε./Φ1/2300/οικ.16932 από 10/8/12 ανεστάλη στα επαγγελματικά Φ/Β η έκδοση αδειών ΡΑΕ και στα απαλλασσόμενα αδείας η έκδοση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.
·         Κατά τις εκτιμήσεις και πληροφορίες που έχουν φθάσει στον σύνδεσμο μας, ενδεχομένως να υπάρχουν εγκλωβισμένες ακόμη και περί τα 10 GW αιτήσεις Φ/Β, για τις οποίες έχει καταβληθεί από τους αιτούντες παράβολο κατάθεσης, αλλά δεν έχουν ούτε και αναμένεται στο ορατό μέλλον να λάβουν απάντηση (θετική ή αρνητική) ένεκα της αναστολής.  Συνεπώς το παράβολο κατάθεσης που αφορά την εξέταση της αίτησης τους δύναται να θεωρηθεί πως δεν έχει «καταναλωθεί», αφού απάντηση δεν υπήρξε.
·         Υποτιθέστω ότι τα 10 GW αυτά αναπάντητων Φ/Β αιτήσεων αντιστοιχούν σε αριθμό 10.000 αιτημάτων προς 1.000 ευρώ μέσο παράβολο κατάθεσης έκαστο, προκύπτει συνολικός οικονομικός όγκος 10 εκατ. ευρώ.
·         Προς την αποσυμφόρηση και δίκαιη οριστική εκκαθάριση του ανενεργού αυτού αρχείου αιτήσεων σας προτείνουμε την θέσπιση της διαδικασίας οικειοθελούς ανάκλησης τους από τους επενδυτές με ταυτόχρονη επιστροφή του παραβόλου κατάθεσης.  Έτσι θα κλείσει με δίκαιο τρόπο για τους αιτούντες που το επιθυμούν ο κύκλος αυτός, με κόστος κατ
·         ά μέγιστο 10 εκατ. ευρώ το οποίο και θεωρούμε ως απόλυτα διαχειρίσιμο και πάντοτε σύμφωνα με το όφελος που προκύπτει.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας».

Τέλος

Σημείωση για τους συντάκτες: Ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009 με σκοπό βάσει του καταστατικού του την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Πρόκειται για κατ’ εξοχήν επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα και επιχειρηματικό σύνδεσμο αφού τα μέλη όλα έχουν υλοποιήσει επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.  Στο σύνδεσμο περιλαμβάνονται εταιρείες μέλη με εγκατεστημένη ισχύ από 20kW ως αρκετά MW αφού η επιχειρηματικότητα στην παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελεί τον βασικό προσανατολισμό των εταιρειών -μελών. Προς τον σκοπό αυτό αλλά και για λόγους συνοχής προϋπόθεση εγγραφής μέλους στον ΣΠΕΦ είναι η πρότερη υλοποίηση της σχετικής φωτοβολταϊκής επένδυσης. Ως εκ τούτου στον προθάλαμο του ΣΠΕΦ υφίσταται σημαντικός όγκος αιτημάτων εγγραφής τα οποία με την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων θα ενσωματωθούν και αυτά στην δύναμη του συνδέσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...