Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

Ιδιοκατανάλωση αντί για πώληση ενέργειας στο ΛΑΓΗΕ


Αναφορά Αυγενάκη προς Μανιάτη. 

Προτάσεις για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που βασίζεται στην ιδιοκατανάλωση αντί την πώληση ενέργειας, με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, κατέθεσε ο...
Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, διαβιβάζοντας επιστολή του Πανελληνίου Συνδέσμου Μελετητών και Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «ειδικά, για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, πρέπει να προβλέπεται η περίσσεια της ενέργειας που παράγεται από τις εγκαταστάσεις αυτές, να πιστώνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ. Έτσι τα φωτοβολταϊκά αντί να επιβαρύνουν, ωφελούν ουσιαστικά το κοινωνικό σύνολο.»

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «το νομοσχέδιο εισάγει το θεσμό του ενεργειακού συμψηφισμού, με τρόπο όμως που καθιστά μη επωφελή την χρήση του από μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς προβλέπει το συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη εντός του κύκλου καταμέτρησης. Η ρύθμιση αυτή καθιστά μη ελκυστική την εγκατάσταση συστημάτων από πολλούς μικρούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν εποχικότητα (π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, μικρές κατοικίες, κοκ.). Ο ενεργειακός συμψηφισμός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση για τους μικρούς καταναλωτές που συνδέονται στη χαμηλή τάση ανεξαρτήτως ισχύος του σταθμού. Το σημείο αυτό επισημαίνεται σχεδόν σε όλα τα σχόλια που υποβλήθηκαν από τους συμμετέχοντες στη σχετική διαβούλευση».

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο αφήνει περιθώρια για την εφαρμογή σημαντικών χρεώσεων στην τελική συνολική κατανάλωση, ανεξαρτήτως αν ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε παρήχθηκε από τον ίδιο τον καταναλωτή ή απορροφήθηκε από το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι χρεώσεις που υπολογίζονται ανάλογα με την καταναλισκόμενη ενέργεια πρέπει να εφαρμόζονται στο αποτέλεσμα του ενεργειακού συμψηφισμού, προκειμένου να είναι οικονομικά συμφέρουσα η εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...