Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

Απάντηση Υπουργού για την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων - Νέα παρέμβαση Αυγενάκη

Για ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου

Για τις ποινικές δυνατότητες που έχουν οι εταιρείες είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων σε βάρος των χρηστών απαντά ο αρμόδιος, εποπτεύον Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Ανδριανός στην παρέμβαση του...

Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος αναφέρει ότι οι πρακτικές (όσο και οι νομοθετικές) που ισχύουν στην Ελλάδα είναι αντίστοιχες με αυτές άλλων Ευρωπαϊκών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όπως επισημαίνει: «η είσπραξη δικαιωμάτων για δημόσια εκτέλεση έργων από τα καταστήματα δεν συνιστά ελληνικό φαινόμενο. Αντίθετα συνιστά καθιερωμένη πρακτική, η οποία στηρίζεται σε διεθνείς συμβάσεις αλλά και στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Μάλιστα στην έγγραφή απάντησή του προς τον Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρει ότι «σε σχέση με τις αμοιβές που καταβάλλονται σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ο ελληνικός νόμος παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες, μέσω των αρμοδίων οργάνων τους (ομοσπονδιών, συνομοσπονδιών, σωματείων, επιμελητηρίων, κοκ), να προβαίνουν σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να συμφωνήσουν κοινά αποδεκτές αμοιβές. Στο πλαίσιο αυτό έχουν διενεργηθεί τέτοιες συμφωνίες μεταξύ οργανισμών συνολικής διαχείρισης και ενώσεων χρηστών, οι οποίες προβλέπουν αμοιβές χαμηλότερες των αναφερομένων στα δημοσιευμένα αμοιβολόγια.»

Ωστόσο, στο έγγραφο του Υπουργού, δεν δίνεται απάντηση για τις πρακτικές που ακολουθούν οι εταιρείες είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων ΑΕΠΙ και GEA, αλλά γενικά για συμφωνίες μεταξύ Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και χρηστών, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για τις ποινικές δυνατότητες που απολαμβάνουν για την άσκηση της εμπορικής τους δραστηριότητας, γεγονός που προκάλεσε νέα παρέμβαση του κ. Λ. Αυγενάκη, στην οποία επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά συνολικά στην είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων, στις μεθόδους, τις πρακτικές, τις ποινικές δυνατότητες αλλά και την τιμολόγηση των πνευματικών δικαιωμάτων στους χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...