Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011

Τροχιά ύφεσης και το 2012 "βλέπει" ο ΙΟΒΕ

Η τέταρτη, κατά σειρά, έκθεση του 2011 από το ΙΟΒΕ ξεκινά με τη διαπίστωση της αναγκαίας αλλαγής στο αρχιτεκτόνημα που ονομάζεται Ενωμένη Ευρώπη και καταλήγει στην πικρή, επίσης, διαπίστωση για τη χώρα μας πως λίαν δύσκολη είναι η επίτευξη ελλείμματος στη Γενική Κυβέρνηση ύψους 9% του ΑΕΠ το 2011, ενώ εκτιμά πως φέτος η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί σε επίπεδο τουλάχιστον 5,5% και πιθανότατα, άνω του 3% το 2012. Παράλληλα, εκτιμά πως η ανεργία φέτος θα διαμορφωθεί στο 17,3% και στο 18,5% το 2012.

Το ΙΟΒΕ βλέπει επίσης ανάκαμψη του πληθωρισμού στα τέλη του τρέχοντος έτους - μετά τις φθινοπωρινές αυξήσεις των φόρων - και επιστροφή του σε πτωτική τροχιά το 2012, εφόσον δεν ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα.

Η πτώση του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας πιθανότατα θα κλιμακωθεί στο καταληκτικό τρίμηνο του 2011. Η ανακοπή της υποχώρησης που παρουσίασε στο 3ο τρίμηνο η εγχώρια ύφεση συνδέεται με τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, που λήφθηκαν από το Σεπτέμβριο και μετά, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Μεγεθών δηλαδή, από την ηπιότερη πτώση των οποίων, προήλθε η χαμηλότερη μείωση του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο. Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί σε επίπεδο τουλάχιστον 5,5% το 2011 και το 2012 υπολογίζεται στο 3%, ενδεχομένως και υψηλότερη.

Σε ό,τι αφορά το 2012, οι τάσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στην πορεία των βασικών συνιστωσών του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν, κατά κύριο λόγο, από τα δημοσιονομικά μέτρα, από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα και από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Αναλυτικότερα, η επίδραση των μέτρων φορολογίας του εισοδήματος (εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, μείωση αφορολόγητου ορίου κ.α.) που άρχισε το φθινόπωρο του 2011 και θα εκδηλωθεί πλήρως το 2012, οι μειώσεις μισθών στο σύνολο της οικονομίας, η αύξηση της ανεργίας και οι νέες περικοπές στις συντάξεις, θα ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και ακολούθως, στις καταναλωτικές δαπάνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...