Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Επικρίσεις Σταρκ κατά Ε.Ε. και ΕΚΤ

Τις αμφιλεγόμενες προσπάθειες να αντιμετωπίσει η τράπεζα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη επέκρινε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Σταρκ επιβεβαίωσε ότι ένας λόγος για την απόφασή του να παρατηθεί από τη θέση του το Σεπτέμβριο ήταν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για τη βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας.

«Παραιτήθηκα διότι ένιωθα ότι βρισκόταν σε κίνδυνο η προσωπική μου αξιοπιστία», εξήγησε ο Σταρκ, ο οποίος αποχωρεί από το θώκο του στα τέλη του 2011, ενώ η θητεία του κανονικά έληγε τον Μάιο του 2014. «Ήθελα να ταρακουνήσω τις κυβερνήσεις για να ξυπνήσουν», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις από ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες να αυξήσει τις αγορές ομολόγων ώστε κατ' αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης και να περιορίσει την κρίση χρέους.

Ο Σταρκ υποστήριξε ωστόσο ότι οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, που ξανάρχισαν τον Αύγουστο, «παραπλάνησαν τους πολιτικούς που θεώρησαν ότι μπορούν να χαλαρώσουν και να μην βάλουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους».

Η Γερμανία είναι ο βασικότερος επικριτής του σχεδίου επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που το Βερολίνο προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μεταβάλει την αποστολή της ΕΚΤ να χαράσσει νομισματική πολιτική και να της μεταθέσει καθήκοντα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αυτό, με τη σειρά του, θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, κατά την γερμανική θέση.

Ειδικότερα οι επικριτές της επέκτασης του προγράμματος ομολόγων επισημαίνουν ότι αντιτίθεται στο καταστατικό της ΕΚΤ, που αποκλείει κάθε περίπτωση η τράπεζα να χρηματοδοτεί κράτη.

Στη συνέντευξή του, ο Σταρκ επέκρινε παράλληλα την πρόθεση των ηγετών της Ε.Ε. να διαθέσουν στο ΔΝΤ επιπρόσθετα κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σταθεροποιηθεί το ευρώ με τον δανεισμό των κρατών της ευρωζώνης που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των χρεών τους. «Είναι μια απόπειρα να παρακαμφθεί η απαγόρευση της άμεσης χρηματοδότησης στην Ευρώπη», σχολίασε. «Στην θεωρία», συμπλήρωσε, «δεν συνιστά χρηματοδότηση διότι τα χρήματα πάνε στα γενικά διαθέσιμα του ΔΝΤ». «Αλλά στην πράξη δεν βλέπω άλλες χώρες πλην των χωρών της ευρωζώνης να θέλουν να πάρουν τα χρήματα αυτά», κατέληξε.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...