Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Διψήφια αύξηση δαπάνης με κάρτες Visa στην Ευρώπη

English: Visa logo
Image via Wikipedia
Η Visa προ-αναγγέλλει το μέλλον στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών λανσάροντας πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων καθώς και υπηρεσίες ψηφιακού πορτοφολιού για το 2012
Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2012 – To 2011 η δαπάνη με κάρτες  Visa στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 14%, και ανήλθε στα €1,16 τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε σήμερα η Visa Europe. Αυτή η αύξηση σημαίνει ότι πλέον σε κάθε €7 καταναλωτικής δαπάνης στην Ευρώπη το €1 πραγματοποιείται με κάρτες Visa, ενώ η αντίστοιχη αναλογία για το 2010 ήταν €1 σε κάθε €8 δαπάνης και το 2000 €1 σε κάθε €18. 
Διψήφια αύξηση των χρεωστικών καρτών Visa
Η αύξηση στις χρεωστικές κάρτες Visa συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς, καθώς παραμένουν η προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής για τους Ευρωπαίους. Η αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα καταγράφηκε σε 16% τόσο σε αξία όσο και σε όγκο συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στα σημεία πώλησης. Στην Ευρώπη, σχεδόν το 80% της καταναλωτικής δαπάνης με κάρτες Visa έγινε με χρεωστικές κάρτες.
O κ. Peter Ayliffe, Διευθύνων Σύμβουλος της Visa Europe, δήλωσε: «Ανεξάρτητα από τις συνεχόμενες οικονομικές προκλήσεις, η καταναλωτική δαπάνη των Ευρωπαίων με κάρτες Visa αυξήθηκε κατά 14% το 2011, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές και έμποροι λιανικής πώλησης αναγνώρισαν την ευκολία, ασφάλεια και αποδοτικότητα των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η μεγαλύτερη αύξηση, για μία ακόμη φορά, ήταν αυτή που αφορά τις χρεωστικές κάρτες.»
«Αναμένουμε ότι αυτή η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα συνεχιστεί και κατά την διάρκεια του 2012 όταν θα λανσάρουμε τις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων και τις υπηρεσίες ψηφιακού πορτοφολιού. Αυτές οι νέες υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν βασικό κομμάτι της στρατηγικής μας όσον αφορά τις πληρωμές του μέλλοντος, θα ανατρέψουν την καθημερινή αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών σε τέτοιο βαθμό ώστε μέχρι το 2020 προβλέπουμε ότι περισσότερες από τις μισές συναλλαγές με κάρτες Visa στην Ευρώπη θα γίνονται μέσω φορητών συσκευών».    

Visa
Visa (Photo credit: DeclanTM)
Οικονομικά  στοιχεία για την  Ελληνική αγορά
Στην Ελληνική αγορά το 2011, ο συνολικός αριθμός  καρτών Visa (πιστωτικές, χρεωστικές, εταιρικές) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2010 αγγίζοντας τα 8,6 εκατομμύρια. Οι χρεωστικές κάρτες Visa σημείωσαν σημαντική άνοδο το 2011 κατά 7,1% αγγίζοντας τα 6,0 εκατομμύρια, ενώ η καταναλωτική δαπάνη με χρεωστικές κάρτες στα σημεία πώλησης σημείωσε επίσης άνοδο 9,4% (€914 εκατομμύρια). Επιπλέον, ο αριθμός των συναλλαγών στα σημεία πώλησης ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε κατά 9,9%, ενώ και ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 21%, φτάνοντας τα 13,3 εκατομμύρια.
Συνολικά  η δαπάνη με όλες τις κάρτες Visa στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 8,3% και ανήλθε σε €4,5 δισεκατομμύρια.
O αριθμός  των πιστωτικών καρτών μειώθηκε στα 2,5 εκατομμύρια (περίπου -14%), ενώ η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης κυμάνθηκε στα €3,3 δισεκατομμύρια (περίπου -12%). Ωστόσο, ανεξάρτητα από την μείωση στον αριθμό πιστωτικών καρτών, οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης ανά κάρτα αυξήθηκαν κατά 6,7%. 
Τέλος, ο συνολικός  αριθμός των εταιρικών καρτών αυξήθηκε κατά περίπου 1,8% φτάνοντας  τις 49.000, ενώ ο αριθμός συναλλαγών στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 1,7% στα 1,2 εκατομμύρια. Η δαπάνη στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 4,0% περίπου, στα €259 εκατομμύρια.
Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, δήλωσε σχετικά: «Εστιάζουμε στην θετική πορεία που κατέγραψε η κατηγορία των χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα, παρά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα πλεονεκτήματα των πληρωμών μέσω χρεωστικών καρτών, όπως η ευελιξία, η ασφάλεια και η ευκολία, συνεχίζουν να αφομοιώνονται όλο και περισσότερο από τους Έλληνες καταναλωτές. Η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η διείσδυσή τους ακόμη και στις συναλλαγές χαμηλότερης αξίας αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της Visa Europe, η οποία υποστηρίζεται από τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται το 2012 και στην Ελλάδα με την υιοθέτηση της τεχνολογίας ανέπαφων πληρωμών και πληρωμών μέσω φορητών συσκευών λίγο αργότερα. Για το 2012, θα συνεχίσουμε να προωθούμε τα πλεονεκτήματα των καρτών πληρωμών σε σχέση με τα μετρητά, καθώς και τη χρήση τους ως μέσου καταπολέμησης της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής».
Επεξεργασία συναλλαγών Visa Europe
Η Visa Europe επεξεργάστηκε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές κάθε μήνα το 2011, καταγράφοντας αύξηση 19% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα καθώς ο αριθμός αυτών των συναλλαγών άγγιξε τα 11,8 δισεκατομμύρια. Αυτή η αύξηση στις υπηρεσίες επεξεργασίας συναλλαγών της Visa Europe έδωσε το έναυσμα για μία επένδυση σε ένα καινούργιο κέντρο δεδομένων, τα οποίο είναι διπλάσιο από το πρωταρχικό κέντρο επεξεργασίας συναλλαγών. Αυτή η διευρυμένη λειτουργία θα υποστηρίξει τις προβλεπόμενες μελλοντικές αυξήσεις στον τομέα της επεξεργασίας συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των συναλλαγών που αφορούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και σε πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων.  
Διαχείριση  του κινδύνου : η επιτυχία του chip
Η μείωση περιστατικών απάτης με κάρτες Visa στην Ευρώπη σημείωσε το 2011 ιστορικό χαμηλό, με την αναλογία περιστατικών απάτης σε σχέση με τις πωλήσεις να μειώνεται κατά 27% σε 0,038%. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα τα περιστατικά απάτης αναλογούν σε λιγότερο από 4 cents ανά €100 δαπάνης. Μεγάλο μέρος αυτής της πτωτικής τάσης στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να αποδοθεί στην επιτυχία της τεχνολογίας EMV chip, με 75% όλων των καρτών Visa στην Ευρώπη να διαθέτουν πλέον την τεχνολογία chip.  Η αυξημένη χρήση του Verified by Visa από εκδότες καρτών και εμπόρους, μαζί με την αξιολόγηση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο που εισήχθη στις δυνατότητες επεξεργασίας συναλλαγών της Visa Europe, έχουν συνεισφέρει στην μείωση περιστατικών απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο.   
Το  μέλλον των ηλεκτρονικών πληρωμών
Το 2011 σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην καινοτομία των πληρωμών με την έκδοση συνολικά 30 περίπου εκατομμυρίων καρτών ανέπαφων πληρωμών, το λανσάρισμα της πρώτης υπηρεσίας πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, τις πληρωμές από άτομο σε άτομο και την υπηρεσία προειδοποίησης μέσω μηνυμάτων τον Οκτώβριο του 2011. Η Visa Europe πραγματοποίησε επίσης στρατηγικές επενδύσεις στις Monitise και Beyond Analysis¹ ενισχύοντας τη στρατηγική της που αφορά στο ‘Future of Payments’.
Το 2012, η Visa Europe προβλέπει ότι οι ανέπαφες κάρτες θα φτάσουν τα 50 εκατομμύρια στην Ευρώπη, και θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα λανσαρίσματα πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα συναλλαγών στα σημεία πώλησης. Η Visa Europe θα λανσάρει επίσης την νέα υπηρεσία χρήσης ψηφιακού πορτοφολιού στο ηλεκτρονικό εμπόριο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Οικονομικά στοιχεία
Η Visa Europe, η οποία λειτουργεί ως ένας χαμηλού κόστους μη κερδοσκοπικός οργανισμός μελών, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακοίνωσε συνολικά έσοδα που ξεπέρασαν το €1 δισεκατομμύριο.  Μετά από σημαντικές επενδύσεις με στόχο τη διασφάλιση της απόδοσης της στρατηγικής της Visa Europe ‘Future of Payments’, δημιουργήθηκε ένα προ-φόρων πλεόνασμα €241 εκατομμυρίων.  Αυτό το ποσό κρατήθηκε για την υποστήριξη ιδίων κεφαλαίων και αποθεμάτων το οποία ανήλθαν σε €738 εκατομμύρια.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...