Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Aυξημένη δημοτικότητα αποκτά η πλατφόρμα Android για τους Κυβερνοεγκληματίες

Συμπεράσματα από τη συμμετοχή της ESET στο GSMA Mobile World Congress 2014


Αύξηση των επιθέσεων σε Android παρατήρησε η ESET, γεγονός που τονίστηκε με αφορμή τη συμμετοχή της στο GSMA Mobile World Congress 2014. Παράλληλα με την ενδυνάμωση της πλατφόρμας Android στην αγορά των smartphone, με μερίδιο 81% μεταξύ όλων των κινητών συσκευών που πωλούνται παγκοσμίως, στην έκθεση της ESET® «Trends for 2014: The Challenge of Internet Privacy» η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται στον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων που δέχεται η πλατφόρμα. Χαρακτηριστικό είναι το ότι, ενώ το 2010 η ESET είχε ανακαλύψει τρεις οικογένειες malware, το 2013 το νούμερο αυτό έφτασε τις 79 οικογένειες, 26 φορές αυξημένο. Αύξηση Απειλών σε Android όπως ανιχνεύτηκαν από την ESET κατά το διάστημα Ιανουαρίου 2012 – Νοεμβρίου 2013

Το προηγούμενο έτος, οι ερευνητές της ESET εντόπισαν νέες απειλές, μέχρι τότε γνωστές για τις επιθέσεις στα Windows και άλλες πλατφόρμες που δεν αφορούσαν στις κινητές συσκευές, όπως το Dropper Trojan, το Clicker Trojan και το Bank Trojan. Το 2013 η ESET παρουσίασε την έκθεση «Hesperbot: A New, Advanced Banking Trojan in the Wild» αναφορικά με το trojan Hesperbot, που επιτέθηκε σε χρήστες σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Μέρος αυτού του σχήματος κακόβουλου λογισμικού είχε εφαρμογή σε κινητές πλατφόρμες για Android, Symbian και Blackberry OS, παρακάμπτοντας την πιστοποίηση διπλού παράγοντα που χρησιμοποιούνταν για τη σύνδεση σε υπηρεσίες internet banking.
Κατά το 2013, μερικές από τις απειλές για Android εκμεταλλεύτηκαν αδυναμίες του ίδιου του λειτουργικού συστήματος. Η γνωστότερη αδυναμία από όλες είναι πιθανόν το «Master Key» που ανακάλυψε το Bluebox lab, που επιτρέπει στους εισβολείς να αναπτύξουν κακόβουλους κωδικούς κλέβοντας πληροφορίες, μετατρέποντας τις συσκευές σε «ζόμπι» και παρουσιάζοντάς τις ως αυθεντικές εφαρμογές. Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben Gurion στο Ισραήλ ευπάθεια στην πρόσφατη ενημέρωση λογισμικού Android OS - 4.4 KitKat, που επιτρέπει στους εισβολείς να υποκλέψουν και να κάνουν εκτροπή της κίνησης ασφαλών εικονικών ιδιωτικών δικτύων.
Με αφορμή τη συμμετοχή της στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, η ESET παρουσίασε τη δράση «mobile week» που έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες να αποκτήσουν το ESET Mobile Security στη μισή τιμή. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η νέα έκδοση της σύνθετης αυτής λύσης σε μορφή BETA, με τη νέα ολοκαίνουρια δυνατότητα ελέγχου της λειτουργίας Anti-Theft μέσω Web μέσα από την πλατφόρμα my.eset.com. Η τελευταία έκδοση του ESET Mobile Security BETA είναι διαθέσιμη για δοκιμές στην σελίδα της Κοινότητας της ESET στο Google+ ESET Mobile Applications BETA Testing.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απειλές στα Android, επισκεφθείτε το WeLiveSecurity.com, στο οποίο μπορείτε να βρείτε συγκεντρωτικό άρθρο αναφορικά με τις προβλέψεις για θέματα ασφάλειας για το 2014 των διάσημων bloggers της ESET Stephen Cobb, Aryeh Goretsky, Righard Zwienenberg και Lysa Myers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...