Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Eυρωπαϊκό σιδηροδρομικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Shift2Rail

Ο Υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος

Ειδική εκδήλωση για το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Shift2Rail διοργάνωσε το ΥΠΟΜΕΔΙ σε συνεργασία με τις εταιρείες που στηρίζουν το πρόγραμμα στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου 2014, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η πρωτοπόρος πρωτοβουλία Shift2Rail αποτελεί την κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην ευρωπαϊκή σιδηροδρομική βιομηχανία για επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία. 


Ο Υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι «αντιλαμβανόμενη πλήρως τις απαιτήσεις των καιρών, η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει θέσει την ερευνητική πρωτοβουλία Shift2Rail 
ως μια από τις βασικές της προτεραιότητες και εργαζόμαστε συστηματικά για την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, διότι πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης». Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελεί μια σημαντική τομή που θα δράσει ως μοχλός καινοτομίας με μείωση του κόστους των Σιδηροδρομικών Μεταφορών και με αύξηση παροχής πιο αξιόπιστων και συχνών σιδηροδρομικών υπηρεσιών στους πολίτες. Δήλωσε επίσης πως η πρωτοβουλία, παράλληλα, στοχεύει στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και νέων υψηλής ποιότητας θέσεων απασχόλησης.


Ο Βρετανός Ευρωβουλευτής, κ. Μπράιαν Σίμπσον, Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία και εξέφρασε την ειλικρινή ελπίδα ότι το Κοινοβούλιο δεν θα μειώσει τον προϋπολογισμό που διατίθεται για την πρωτοβουλία. Και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξ αρχής στήριξε σθεναρά την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη σιδηροδρομική έρευνα και την καινοτομία...Η πρωτοβουλία Shift2Rail είναι απαραίτητη για να συμπληρωθεί το έργο μας σε άλλους τομείς της σιδηροδρομικής νομοθεσίας της ΕΕ, με στόχο οι σιδηροδρομικές μεταφορές να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν επιτυχώς με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς».

Ο κ. Ολιβιέ Ονιντί, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για την πρόοδο της πρωτοβουλίας μέχρι τώρα και επέμεινε ότι αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη βελτίωση των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της διαλειτουργικότητας του σιδηροδρομικού τομέα, δηλώνοντας ότι «οι σιδηροδρομικές μεταφορές αντιμετωπίζουν σημαντικό ανταγωνισμό από άλλα μέσα μεταφοράς και, από άλλες περιοχές του κόσμου. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο, η πρωτοβουλία Shift2Rail συνδυάζει ένα σημαντικό ποσοστό πόρων από την ΕΕ και της βιομηχανίας για έρευνα και ανάπτυξη με μακροπρόθεσμο όραμα που θα παράγει απτά αποτελέσματα ώστε να συμβάλλουν στους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ στον τομέα των μεταφορών».
Ο κ. Αντρί Πουπάρ-Λαφάρζ, Πρόεδρος της Alstom Transport και Πρόεδρος της UNIFE, τόνισε γιατί ο τομέας χρειάζεται την εν λόγω ειδική χρηματοδότηση για επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη στις σιδηροδρομικές μεταφορές για την αύξηση της ελκυστικότητας των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής βιομηχανίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 50% της παγκόσμιας αγοράς για σιδηροδρομικές υπηρεσίες και προμήθειες. Επιπλέον, τόνισε την αναγκαιότητα μιας συστημικής προσέγγισης για έρευνα και ανάπτυξη, δηλώνοντας ότι «οι σιδηροδρομικές μεταφορές βασίζονται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, και μόνο μέσα από την καινοτομία στα επιμέρους δομικά μέρη του μπορεί να υπάρξει βελτίωση στο σύνολο. Και αυτό προτείνεται στην πρωτοβουλία Shift2Rail, και είμαστε σίγουροι ότι με τη δομή της διακυβέρνησης του και με το ερευνητικό πρόγραμμα, αυτή η συστημική προσέγγιση μπορεί να διατηρηθεί και οι στόχοι επιτευχθούν».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Νίκος Σταθόπουλος, έκλεισε τη συνεδρίαση δηλώνοντας και πάλι την πλήρη υποστήριξη της Ελληνικής Προεδρίας για την πρωτοβουλία Shift2Rail. «Είναι σαφές από τη συνάντηση αυτή ότι η ευρωπαϊκή σιδηροδρομική κοινότητα στηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία Shift2Rail, και είναι σημαντικό να έχουμε τη συνεργασία ολόκληρης της σιδηροδρομικής κοινότητας έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου και να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την υλοποίησης από το 2015». Και συμπλήρωσε ότι «στο περιθώριο της εκδήλωσης από τις παράλληλες συναντήσεις που είχα με υποψηφίους για ΕΕΣΣΤΥ και Τραινοσε, αλλά και με το σύνολο της σιδηροδρομικής κοινότητας της Ευρώπης και τα στελέχη της Επιτροπής, διαπίστωσα ότι το ενδιαφέρον είναι και σοβαρό και έντονο. Παράλληλα οι εμπλεκόμενες βιομηχανίες και φορείς ευχαριστούν την Ελληνική Προεδρία για την στήριξη της στο shift2rail. Τις αμέσως επόμενες μέρες η ελληνική συμμέτοχη στο πρόγραμμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την Γενική Γραμματεία συντονισμού της Κυβέρνησης και την Γενική Γραμματεία έρευνας και τεχνολογίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...